Teknisk

Hvorfor man må stramme kjedet

Alle kjeder strekker seg ved bruk. Kjedet blir fysisk lengre pga klaring mellom leddene, og man må stramme det for at det ikke skal falle av drevene og for å unngå rykk og napp ved gass/brems.

Litt om kjedekvalitet: Jo bedre kjedet er, jo mindre vil det strekke seg. Derfor må man oftere stramme dårlige kjeder. Gode kjeder er laget av gode materialer/legeringer. De kan også være herdet ved at kjedet/materialene blir smidd eller varmebehandlet på andre måter. Derfor koster naturligvis bedre kjeder mer. Kjedet blir også mer slarkete og kan begynne å bråke. Du får fort en rykkete/nøkkete kjøreopplevelse, og kjøretøyet føles ikke lengre like tight.

For noen år tilbake solgte vi et kjede til et mopedkunde som hadde kjøpt et billig kjede han måtte stramme ca hver uke. Kjedet han kjøpte av oss trengte han kun å stramme ca 1 gang hver 2 mnd. Han ringte og spurte om det var noe «galt» med kjedet da han synes det var rart at han ikke trengte å stramme det oftere. Morro å hjelpe slike kunder!

NB! En tommelfingerregel er at man bør smøre kjedet minst hver 50 mil (500km).

Har du spørsmål om kjede og drev, ikke nøl med å kontakte oss.